Gesso

Gesso nodig of niet?

Wat is Gesso en hoe kan je dit het beste gebruiken?
Gesso is een primer die bestaat uit een krijt mengsel. Je kan gesso aanbrengen op een oppervlakte die je gaat beschilderen. Deze primer zorgt ervoor dat de verf niet wordt afgestoten wanneer je bijvoorbeeld glas of metaal aan het schilderen bent. Bij hout en canvas zorgt de gesso er juist voor dat de verf niet wordt opgezogen door de ondergrond. Ook geeft het meer kwaliteit en houdbaarheid aan je schilderij. Hoge of lage luchtvochtigheid en stof hebben een slechte uitwerking hebben op het canvas. Dit kan doffe plekken en verkleuringen veroorzaken.
Bij Arty Bee zijn alle canvasdoeken voor behandeld met gesso.

Voor het beste resultaat schuur je de te bewerken oppervlakte op met een heel fijn schuur papiertje. Vervolgens zorg je ervoor dat deze vrij is van vuil of vet en laat je het goed drogen. Dit laatste is superbelangrijk want water en gesso gaan absoluut niet hand in hand. 

Breng de gesso aan met een kwast, spons of gewoon met je vingers. Wanneer je het op papier aanbrengt, kan je het beste beginnen met dunne laagjes en kijken hoe je papier erop reageert. Wanneer de gesso ongelijk is aangebracht en dit niet mooi uitkomt met het design dat je wilt gaan schilderen, dan kan je dit gewoon weer opschuren. Meestal heb je twee of drie lagen gesso nodig afhankelijk van de ondergrond. Zorg ervoor dat de gesso goed droogt, want anders verf je zo de vorige laag eraf. Houdt er rekening mee dat gesso meestal wit is en je kleuren hier eventueel lichter door uitvallen. Er zijn andere kleuren gesso beschikbaar, inclusief een transparante variant.