De 3 beste beginnerstips voor acrylverf

De 3 beste beginnerstips voor acrylverf

Acrylverf is een geweldige plek om te beginnen voor kunstenaars die zich nu pas gaan begeven op het plezierige en vruchtbare pad van de schilderkunst. Deze verf op waterbasis droogt snel, lost op in water en is vaak ook vrij goedkoop.

Je hoeft niet te knoeien met lastige oplosmiddelen om de verf op te ruimen, wat moet klinken als een godsgeschenk voor mensen die gewend zijn om met olieverf te werken. Zolang je zeep en water hebt, is het schoonmaken relatief eenvoudig. Je kunt met verschillende oppervlaktes werken. Het enige wat minder goed werkt zijn oppervlaktes die olie of was bevatten. Dit komt doordat acryl een plastic polymeer is en zich niet goed aan deze oppervlaktes hecht. 

Acryl heeft levendige en diepe kleuren. Wanneer je schildert op een canvasdoek, voelt het bijna alsof je met olieverf bezig bent.

Dit zijn slechts een paar van de vele redenen waarom acryl een genot is om mee te werken. Het heeft de beste eigenschappen van aquarel en olieverf.

  • Als je een fout maakt, hoef je niet opnieuw te beginnen. Het enige wat je hoeft te doen is wachten tot je kleine blunder opdroogt en er vervolgens met de juiste kleur overheen te schilderen.

  • Ook buiten de lijntjes kleuren is niet erg. Wanneer je met alle kleuren een beetje buiten de lijntjes schildert gaan de kleuren mooi overlopen. Daarnaast zijn kleine witte plekjes of spleetjes op het eind echt een boosdoener voor je eindresultaat.

  • Wanneer je de verf in potjes bewaart, raden wij aan ze altijd stevig dichtdrukken. Hierdoor blijft de verf lang goed en voorkom je dat deze uitdroogt!

Andere belangrijke dingen die je niet moet vergeten
Water is ook essentieel in de schilderkunst. Als je van kleur verandert, moet je de penselen schoonmaken en water is precies wat je daarvoor nodig hebt! Je kunt twee grote kannen water neerzetten. een voor het spoelen, en een voor het verdunnen en bevochtigen als dat nodig is.

Schoonmaken
Probeer altijd eerst zoveel mogelijk verf van je penseel te halen met keukenpapier of iets dergelijks. Vervolgens maak je de penseel nat door hem in water te dippen. Daarna veeg je met keuken papier de penseel schoon. Om de allerlaatste restjes verf te verwijderen, kan je onder een lopende kraan voorzichtig met je vingers de haren masseren.

Zwaai of dep de penseel droog. Breng met je vingers de haren van de penseel in model en laat hem het liefst liggend of hangend drogen. Op deze manier voorkom je dat er water is de bus blijft zitten. De bus is het metalen gedeelte tussen de haren en de steel.

Laat je penseel nooit in water liggen, want dit is absoluut niet goed voor de haren. 

Wanneer er verf op je bus komt te zitten kan je dit gelijk het beste schoonmaken. Als dit opdroogt heb je de kans dat de haren uit elkaar gaan staan.

Schilder ezel
Als je tijdens het schilderen niet te veel wilt bukken, kun je met een schildersezel makkelijk de juiste hoogte instellen. Dit kan je helpen om de zaken in het juiste perspectief te houden.

Ben je toch van plan iets anders te kiezen dan de complete kits van Arty Bee

Hoe je verf kunt kiezen
Acrylverf is verkrijgbaar in vloeibare of in pasta vorm. Deze laatste is boterachtig en kan veel water bevatten. Aan de andere kant kan is de vloeibare vorm makkelijker te gebruiken, voor degenen die meer gewend zijn aan vloeibare soorten verf.

Er is geen juiste of verkeerde keuze. Elke kunstenaar heeft zijn eigen voorkeuren. Ga dus lekker experimenteren op er achter te komen welke jij graag gebruikt.

Laat je niet meeslepen door het kopen van te veel kleuren! Als een beginner, zijn basiskleuren perfect, want je kunt deze makkelijker mengen. Je kunt zelfs zwart krijgen door de drie primaire kleuren te mengen. Alles wat je nodig hebt zijn enkele tubes van rood, geel, blauw en wit.

Welke penselen je nodig hebt
Penselen zijn er in verschillende vormen en maten. Degenen die we nodig hebben voor acrylverf, zijn gemaakt van synthetische materialen en zijn stijf geborsteld. Je hebt zachtere haren nodig als u een aquareleffect wilt bereiken. Een verscheidenheid aan penselen hebben is erg fijn, dus koop een set van groot tot klein.

Essentiële Schilderkunsten
Naast penselen en verf, heb je ook een ondergrond nodig om op te schilderen natuurlijk. Dit kan gemaakt zijn van papier, canvasplanken, canvas, houten panelen, enzovoort. Als het doek dat je koopt al opgespannen is, moet het gegrond zijn met acryl gesso. Als je een los doek koopt wat nog niet opgespannen is, dan moet deze meestal nog behandeld worden met gesso. 

Als je dan eenmaal alles hebt wat je nodig hebt, kun je aan de slag met dat doek en je innerlijke Vincent Van Gogh laten zien!